Marco (42) groeide op in het Drentse Sleen en woont nu samen met zijn vriendin in Bruchterveld, op een prachtige plek midden in de natuur. Hij is drummer, webdesigner, B&B-eigenaar én drumdocent. Een leven vol ritme, beweging en creativiteit – precies zoals hij het wil.
"Ik kom uit een gezin waarin alles mocht, zolang het maar bij je paste. Mijn ouders vonden sport prima, maar muziek ook. Mijn broer drumde en ik vond dat zo fascinerend dat ik stiekem op zijn drumstel begon te spelen. Vanaf mijn achtste was ik verkocht. Later volgde ik een muziekopleiding én Communication & Multimedia Design, want ik had ook iets met websites en animatie. En die mix is eigenlijk altijd gebleven."
"Ik geef vier dagen per week drumles op mijn eigen drumschool. Dat doe ik al twaalf jaar met veel plezier, van kinderen tot mensen van in de zeventig. Daarnaast speel ik alweer 25 jaar bij De Heinoos. We treden zo’n 80 keer per jaar op. En dan bouw ik ’s ochtends ook nog websites én runnen mijn vriendin en ik samen een B&B. We zijn zo ongeveer elk weekend volgeboekt, mensen komen van heinde en verre. Het is een leven van contrasten, maar precies dát maakt het voor mij zo leuk."
"Zonder twijfel: op het podium. Dan zit ik in m’n bubbel, hoef ik nergens meer over na te denken en vergeet ik alles om me heen. Maar ook als we met de camper op pad gaan, zonder plan. Dan voel ik me ook vrij. Vroeger dacht ik dat vrijheid wonen in Amsterdam was, lekker anoniem. Nu is het juist in dit dorp, dit huis, de ruimte, de rust. Meer heb ik niet nodig!”
"Daar voelde ik me juist het minst vrij. Ik heb een hele leuke tijd gehad en toffe dingen mogen doen. Zoals bijvoorbeeld de animatieserie de Sprookjesboom van de Efteling. Maar toen het bedrijf failliet ging, ben ik gaan nadenken: wat wil ik écht? Zo is de drumschool ontstaan, eerst met vijf leerlingen, nu zijn het er veertig. Alles is gegroeid vanuit passie."
"Helemaal niks doen zat er niet in. Optredens vielen weg, lesgeven op de manier die ik was gewend mocht niet meer. Dus ik ging over naar online lesgeven. En ik schreef een drumboek. Natuurlijk was het niet makkelijk, maar ik probeerde wel het beste van die tijd te maken."
"Blijf jezelf. En blijf niet alleen dromen, maar jaag ze na. Zet die stap gewoon! Ik heb nu een leven waarin ik écht mezelf kan zijn. Of ik nou op het hoofdpodium van de Zwarte Cross sta, een website bouw of een ontbijtje klaarzet voor een B&B-gast – dit is vrijheid voor mij."
Marco’s verhaal is een ode aan het kiezen voor je eigen pad. Aan muziek, creativiteit en aan het lef om je leven zelf vorm te geven. Met liefde, ritme en een beetje boerenrock.
We vieren 80 jaar vrijheid. Een moment om stil te staan bij alles wat we hebben, maar ook om te herinneren wat het kostte. Dankzij de moed van de geallieerden en het verzet leven we nu in een land waar vrijheid bijna vanzelfsprekend is geworden. Maar dat is het niet. De sporen van de oorlog zijn er nog. In de verhalen van mensen die dierbaren verloren, in de herinneringen die van generatie op generatie doorgegeven worden. Vrijheid is niet iets dat je zomaar hebt. Het is een voortdurende uitdaging. In deze expositie delen acht mensen hun persoonlijke verhaal over wat vrijheid voor hen betekent. Elk verhaal is anders, maar samen geven ze een andere blik op vrijheid. Die niet alleen is verbonden met de oorlog, maar ook met de keuzes die we nu maken. Vrijheid is niet alleen iets van 80 jaar geleden, maar ook iets van nu. We vieren het samen, want vrijheid is iets wat je deelt.
In 2024 en 2025 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. Door het hele land staan we erbij stil dat Nederland dankzij de inzet van militairen van de geallieerde landen en met hulp van het verzet werd bevrijd. We herdenken de slachtoffers die daarbij vielen…