Julan (6) woont met zijn ouders Milou en Bart, zijn broertje Brent én een derde op komst. Hij is vrolijk, slim, dapper - én hij leeft met dag en nacht medische zorg. Toch voelt zijn gezin zich heel gewoon. Julan houdt van dansen, speelt graag en droomt van een toekomst waarin hij anderen helpt.
"Bij twaalf weken zwangerschap kwamen wij er – tijdens de termijnecho – achter dat de buik van Julan niet gesloten was. Julan bleek een zeldzame aandoening te hebben: een Giant Omphalocèle, ofwel een buikwanddefect. Zijn organen zaten buiten zijn buikje. Hij werd meteen na zijn geboorte meegenomen naar een team van twintig mensen. Gelukkig mocht ik mee en hielden ze mij steeds goed op de hoogte. Julan deed het wonderbaarlijk goed. De artsen maakten grapjes, en ze zeiden: 'Zolang wij grapjes maken, kun je gerust zijn.'"
"Uiteindelijk werd Julan meerdere keren geopereerd en ging het stapje voor stapje beter. Maar bij drie maanden bleek dat zijn luchtpijp bij het uitademen dichtviel. Daardoor kon hij zijn afvalstoffen niet goed kwijt. Hij kreeg een tracheacanule om goed te kunnen ademen. Dat was een heel spannende periode, maar ook daarin groeiden we als gezin."
"Veel zorg, dag en nacht. Als ouders werden we opgeleid in het ziekenhuis om hem medisch te kunnen helpen, ook in acute situaties. Julan wordt ‘s nachts nog beademd en we hebben vijf nachten per week thuiszorg. Overdag gaat hij naar regulier onderwijs, met begeleiding vanuit Bijzonder Zorgenkind. Dat werkt goed, al heeft het natuurlijk wel consequenties voor onze Julan.”
"Ik vind het soms stom dat ik anders ben. Want ik heb een canule en de andere kinderen niet. En daardoor kan ik ook niet op zwemles. Maar ik mag wel dansen! Ik zit op dansles en daar mag ik gewoon alles doen. Het leukste vind ik naar attractieparken gaan. Joris en de Draak is mijn favoriete achtbaan!"
"Ja! Ik oefen heel veel met ademen en sterker worden. Want als de canule eruit mag, dan mag ik eindelijk écht zwemmen. En ik kan dan zonder iemand van de thuiszorg naar school of zonder te plannen een keer bij een vriendje spelen. Daar heb ik zó veel zin in! Ik kan niet wachten."
Bart: "Ja, in veel dingen wel. We hebben geleerd te kijken naar wat wél kan. Vrijheid betekent voor ons niet dat alles vanzelf gaat, maar dat we als gezin zelf mogen kiezen hoe we het leven invullen. Julan gaat naar school, speelt, groeit op. Dat voelt als vrijheid. Al is het anders dan bij andere gezinnen, wij voelen ons gewoon een gezin. Julan hoort erbij, met alles wat hij is."
"Ik wil later zelf ook in de thuiszorg werken, net zoals de mensen die nu bij mij zijn. En als ik dat misschien niet leuk vind, dan wil ik bij het Giga Konijnenhol werken. Dat lijkt me ook superleuk!"
Bart: "Blijf kijken naar je kind en niet alleen naar de zorg. Julan is méér dan zijn medische dossier. Hij is een kind dat danst, lacht en de grootste fantasie heeft. En die vrijheid, die proberen we hem elke dag te geven."
Julans verhaal laat zien dat vrijheid niet altijd vanzelfsprekend is, maar dat het wél mogelijk is. Met liefde, aanpassing en doorzettingsvermogen is er ruimte om gewoon kind te zijn.
We vieren 80 jaar vrijheid. Een moment om stil te staan bij alles wat we hebben, maar ook om te herinneren wat het kostte. Dankzij de moed van de geallieerden en het verzet leven we nu in een land waar vrijheid bijna vanzelfsprekend is geworden. Maar dat is het niet. De sporen van de oorlog zijn er nog. In de verhalen van mensen die dierbaren verloren, in de herinneringen die van generatie op generatie doorgegeven worden. Vrijheid is niet iets dat je zomaar hebt. Het is een voortdurende uitdaging. In deze expositie delen acht mensen hun persoonlijke verhaal over wat vrijheid voor hen betekent. Elk verhaal is anders, maar samen geven ze een andere blik op vrijheid. Die niet alleen is verbonden met de oorlog, maar ook met de keuzes die we nu maken. Vrijheid is niet alleen iets van 80 jaar geleden, maar ook iets van nu. We vieren het samen, want vrijheid is iets wat je deelt.
In 2024 en 2025 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. Door het hele land staan we erbij stil dat Nederland dankzij de inzet van militairen van de geallieerde landen en met hulp van het verzet werd bevrijd. We herdenken de slachtoffers die daarbij vielen…